Cheia unei terapii eficiente..... Este terapeutul!
Cum să-ți alegi tipul de psihoterapie prin atât de multe abordări diferite?
        Cercetările cele mai recente au arătat că ingredientul cel mai important al unei terapii reuşite, nu constă în tehnica aplicată, ci chiar în personalitatea terapeutului.

        Din ce în ce mai multe persoane se angajează într-un demers terapeutic, din motive diferite: de la a se cunoaşte pe sine şi a-şi îmbunătăți relațiile până a învăța să-şi gestioneze momentele dificile din parcursul existenței sale, cum ar fi: pierderea cuiva drag (doliu), probleme de sănătate, pierderea unui loc de muncă sau separarea de partenerul de viață. Acestea sunt doar câteva exemple pentru care o persoană apelează la serviciile unui terapeut.
Analizând abordările diferitelor terapii, constatăm că acestea intenționează să răspundă la obiectivele de schimbare în moduri foarte variate.
Abordarea psihanalitică presupune o metodă de observare a propriilor gânduri sau ale altcuiva. Aceasta este o practică care permite descoperirea temerilor inconştiente şi integrarea cu flexibilitate atât ale propriilor aspecte contradictorii, cât şi ale celorlalți, prin diferențierea lumii interne de cea externă.

Abordarea terapeutică cognitiv-comportamentală se referă la acele comportamente manifestate prin autosugestii multiple automate. Această terapie are ca scop identificarea şi adaptarea dialogului intern în situații diferite. Astfel, identificarea acelor scheme cognitive care ne controlează gândurile, emoțiile şi comportamentele.


        Terapiile umaniste pun accentul asupra faptului de a fi autentic şi de a dezvolta capacitatea de a integra emoțiile trăite, sentimentele şi gândurile, cu scopul de a le armoniza într-o manieră creativă.

        Terapiile sistemice de familie şi de cuplu au obiectivul de a întrerupe secvențele repetitive ale unor comportamente nedorite prin identificarea şi evaluarea alternativelor posibile. Această abordare pleacă de la ideea că individul este rezultatul unor diferite sisteme de care aparține, în primul rând din sistemul familial care a constituit originea personalității sale.

        Aşadar, imaginea pe care o avem despre noi înşine, felul în care acționăm şi gândim, emoțiile noastre sunt rezultatul contextului în care noi am crescut, mai precis, în urma relațiilor pe care le-am avut cu părinții sau membrii familie.

        Imaginea pe care ne-o atribuim, fie aceasta critică sau aprobatoare este formată de către raportul pe care l-am avut cu părinții sau persoanele care ne-au îngrijit în timpul copilariei, determinându-se gradul nostru de încredere în sine sau stimă de sine. 

        Pe larg, echilibrul nostru psihic depinde în mare parte de relațiile nostre trecute sau prezente şi de stabilirea rolurilor pe care le avem în diferite contexte sociale.

        Prezentând anumite terapii care ne pot ajuta să identificăm mai uşor dificultățile cu care ne confruntăm, ajungem la studiul lui Bruce Wampold din 2006 care a concluzionat faptul că " unii terapeuți sunt mai eficienți indiferent de problemele tratate".

        Astfel spus, tratarea sau vindecarea unor tulburari depinde în mai mare măsură de personalitatea terapeutului decât metoda pe care o foloseşte, terapeutul reprezetând ingredientul pincipal al unei terapii reuşite.

        Conform rezultatelor cercetării psihologului Bruce Wampold, s-a demonstrat că variabila “personalitatea terapeutului” este de 9 ori mai importantă decât tehnicile şi metodele desfăşurate de către un terapeut specializat în acea abordare, în asocierea cu variabila “terapie eficientă”.

Surpinzător....şi intrigant poate pentru mulți dintre noi.
In concluzie, în țara în care trăim, unde diplomele, certificările sau statul şi reputația oferă poate mai multă credibilitate atunci când ne alegem un specialist.
Este momentul să ne permitem să căutăm acel specialist care are darul vindecării prin natura sa?
Este necesar sa căutăm persoana care are un impact pozitiv asupra noastră prin calități precum empatie, deschidere, căldură şi cunoaştere? 
        Oare toți psihologii, psihoterapeuții dobândesc aceste esențiale calități necesare în procesul tău de vindecare sau de cunoaştere de sine?
        Un terapeut eficient este cel care poate empatiza cu tine, reuşeşte să-ți ofere un cadru terapeutic securizant, fiabil şi flexibil şi prezintă o atitudine non-judecativă.
        Este acea persoană care este cu adevărat interesată de calitatea relației pe care o creează împreună cu tine, prin angajament față de un proces permanent de conştiință reflexivă în interacțiunea cu tine, ar putea însemna metaforic: dă-mi mâna şi să pornim împreună în această călătorie de descoperire de sine.

 
Articol inspirat din sursa Bibliografica:
L.A. Wampold (2006), What should be valided? The psychoterapist.
C. Lecomte & R. Savard (2004), La supervision clinique

Cheia unei terapii eficiente..... Este terapeutul!
Alexandra Postelnicu 20 septembrie, 2021
Partajați această postare
Blogurile noastre

Dacă vreți să mă cunoașteți și să discutăm despre dificultățile pe care le întâmpinați, vă pun la dispoziție cunoștințele, experiența mea și sprijinul meu.

Conectează-te